top of page

​Είναι ένα αρχαίο έθιμο στο Erev Yom Kippur (ή τις μέρες μεταξύ Rosh Hashana και Yom Kippur να εκτελείται Kaparot με ένα κοτόπουλο ή εναλλακτικά με χρήματα. Η αξία του κοτόπουλου ή των χρημάτων δίνεται προς Τζέδακα.

Τρόπος συμμετοχής:

Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
 

Βήμα 1

Βάλτε το ποσό σε ένα φάκελο και απάγγειλε την ακόλουθη Προσευχή:

בְּנֵי אָדָם יֹשְׁבֵי חֹשֶׁךְ וְצַלְמָוֶת, אֲסִירֵי עֳנִי וּבַרְזֶל: יוֹצִיאֵם מֵחֹשֶׁךְ וְצַלְמָוֶת, וּמוֹסְרוֹתֵיהֶם יְנַתֵּק: אֱוִילִים מִדֶּרֶךְ פִּשְׁעָם, וּמֵעֲווֹנוֹתֵיהֶם יִתְעַנּוּ: כָּל אֹכֶל תְּתַעֵב נַפְשָׁם, וַיַּגִּיעוּ עַד שַׁעֲרֵי מָוֶת: וַיִּזְעֲקוּ אֶל אֲ־דֹנָי בַּצַּר לָהֶם, מִמְּצֻקוֹתֵיהֶם יוֹשִׁיעֵם: @ ִשְׁלַח דְּבָר דְּבָר ֵשׁ עָלָ עָלָ עָלָ עָלָ עָלָ אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם אִם œ מַלְאָךְ מֵלִ מֵלִ מֵלִ אֶחָד מִנִּ מִנִּ מִנִּ מִנִּ לְ אֶחָד אֶחָד אֶחָד אֶחָד פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ פְּדָעֵ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ מֵלִ

Μετάφραση

"Παιδιά του ανθρώπου που κάθονται στο σκοτάδι και στη σκιά του θανάτου, δεμένα στη δυστυχία και στις σιδερένιες αλυσίδες - θα τα βγάλει από το σκοτάδι και τη σκιά του θανάτου και θα διαλύσει τα δεσμά τους. Ανόητοι αμαρτωλοί, ταλαιπωρημένοι λόγω των αμαρτωλών τρόπων τους και τις αδικίες τους· η ψυχή τους απεχθάνεται κάθε τροφή και φτάνουν στις πύλες του θανάτου — φωνάζουν στον Κύριο στη στενοχώρια τους· Αυτός τους σώζει από τις θλίψεις τους, στέλνει τον λόγο Του και τους θεραπεύει· τους ελευθερώνει από τους τάφους τους. Ας ευχαριστήσουν τον Κύριο για την καλοσύνη Του και ας [διακηρύξουν] τα θαύματά του στα τέκνα των ανθρώπων· αν υπάρχει ένας άνθρωπος [έστω] ένας άγγελος μεσολαβητής από τους χίλιους [κατηγόρους], να μιλήσει για την ευθύτητα του υπέρ του, τότε θα τον ελεήσει και θα του πει: Λύτρωσέ τον από το να κατέβει στον τάφο· βρήκα εξιλέωση [για αυτόν]».
 

Βήμα 2 
Γυρίστε τα χρήματα γύρω από το κεφάλι σας 3 φορές ενώ λέτε τα εξής:
זֶה חֲלִיפָתִי, זֶה תְּמוּרִִָי, זַָההה. זֶה הַתַּרְנְגוֹל יֵלֵךְ לְמִיתָה [זֶה הַכֶּסֶף יֵלֵךְ לִצְדָקָה], וַאֲנִי אֵלֵךְ לְחַיִּים טוֹבִים אֲרֻכִּים וּלְשָׁלוֹם:
Μετάφραση

"Αυτό είναι το αντάλλαγμα μου, αυτό είναι το υποκατάστατό μου, αυτή είναι η εξιλέωσή μου. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στον Τζέδακα και θα προχωρήσω σε μια καλή, μακροζωία και ειρήνη".
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία 3 φορές
 

Βήμα 3

Βάλτε το ποσό ή/και την επιταγή σε ένα φάκελο και στείλτε το σε μία από τις παρακάτω διευθύνσεις.

Στην κυπρο:
JEWISH COMMUNITY CYPRUS
Τ.Θ. 42461, 6534 Λάρνακα, Κύπρος

 

Τραπεζική μεταφορά: 


ΟΝΟΜΑ: Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου 
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Κύπρου
Υποκατάστημα Γρηγόρη Αυξεντίου – Αρ. 0556
Αριθμός λογαριασμού: 357019355859
IBAN CY 24002001950000357019355859
Swift BCYPCY2N


Στο Ηνωμένο Βασίλειο:
Στείλτε μια επιταγή: 

Βρετανοί Φίλοι της Εβραϊκής Κοινότητας Κύπρου
156 HOLMLEIGH ROAD N16 LONDON UK
C/O ΡΑΒΒΙΝΟΣ YOSEF YINZCHOK RASKIN


ή Μεταφορά: 
Βρετανοί Φίλοι της Εβραϊκής Κοινότητας Κύπρου
Φιλανθρωπικός Αριθμός: 1148253
Στοιχεία Τράπεζας: Κωδικός ταξινόμησης 40-07-15
Αριθμός λογαριασμού 32146274 

​​Το έθιμο του Kaparot

Μερικοί έχουν το έθιμο να εκτελούν την ιεροτελεστία του kaparot [συμβολική εξιλέωση] την προηγούμενη ημέρα; Εάν δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό τότε, η ιεροτελεστία μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Η ιεροτελεστία συνίσταται στο να πάρει κανείς ένα κοτόπουλο στο χέρι και να απαγγείλει μια προσευχή. Ένας άντρας παίρνει έναν κόκορα. μια γυναίκα παίρνει μια κότα? μια έγκυος γυναίκα παίρνει δύο πουλερικά - μια κότα και έναν κόκορα. Το βέλτιστο, το πτηνό θα πρέπει να είναι λευκό για να συμβολίζει την κάθαρση από την αμαρτία, καθώς ο στίχος (Isaiah 1:8) δηλώνει:_cc781905-5cde-3194-bb3b-138dscar γίνει σαν τους αμαρτία. άσπρο σαν το χιόνι. Δεν πρέπει, ωστόσο, να κάνει κανείς υπερβολική προσπάθεια για να βρει ένα λευκό πτηνό.

Εάν δεν υπάρχει ένας κόκορας ή μια κότα, μπορείτε να αντικαταστήσετε άλλα πτηνά ή ζώα. ακόμη και ένα ψάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ιεροτελεστία. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς περιστέρια, καθώς τα περιστέρια προσφέρθηκαν ως θυσίες στο Ναό, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι the kapparot_cc781905-5cde-3194-3194-bbd3 .

Το πτηνό [ή άλλο ζώο] που χρησιμοποιείται για kaparot λαμβάνεται στο δεξί χέρι και απαγγέλλεται το κατάλληλο κείμενο από το βιβλίο προσευχής. Στη συνέχεια, το πουλί κουνιέται πάνω από το κεφάλι του τρεις φορές και απαγγέλλεται το κατάλληλο κείμενο.

Το word kaparot [like_cc781905-5cde-3194-bb3b5cp-1, το ένα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το κοτόπουλο, αλλά το κοτοπουλάκι θα πρέπει να αναφέρεται1, αλλά το κοτοπουλάκι θα πρέπει να -5cde-3194-bb3b-136bad5cf58d_kaparot οι ίδιοι χρησιμεύουν ως πηγή εξιλέωσης. Αντιθέτως, χρησιμεύουν ως μέσο για να συνειδητοποιήσουν ένα άτομο ότι μπορεί κάλλιστα να του αξίζει θάνατος λόγω των αμαρτιών του και έτσι θα παρακινηθεί να μετανοήσει και να ask G‑d_cc781905-5c 3194-bb3b-136bad5cf58d_για έλεος.

Στη συνέχεια, το πτηνό σφάζεται σύμφωνα με τη διαδικασία Halachic.

Είναι σύνηθες να εξαργυρώσετε το kaparot για χρήματα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται στους φτωχούς. μερικοί δίνουν τα ίδια τα πτηνά στους φτωχούς. Άλλοι εκτελούν ολόκληρη την ιεροτελεστία μόνο με χρήματα, απαγγέλλοντας τους προβλεπόμενους στίχους και δίνοντας τα χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

bottom of page